Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

misiek^wro, poszedł bym więc innym torem. Sprawdziłbym które pompy "przedliftowe" obsługiwały HHC, bo to jest podstawa.
    Później trzeba by sprawdzić które sterowniki ABS były montowane w passatach z Park Assist. Po skrzyżowaniu dwóch list może się okazać, że jest jakiś sterownik, który podejdzie.
    W tym przypadku chodzi głównie o sterownik. Pompa sama w sobie pewnie jest bez znaczenia.

Komentarz

• spacewalker
      Elegance
      • 2012
      • 943

Sterownik od B6 / CC jest kodowany po SVM i nie zadziala w innym aucie niz Passat. Były 3 pompy z krótkim kodoaniem którke obsługuja Park Assistance i HHI. I one dzialałja. 3 szt montowałem w autach, 2 maja Park Asistanta, 3 tylko HHI. Przy wymianie pompy z HHI / park Assistance trzeba wymienic ESp Duo Sensor.

Agregaty tez się róznią dlatego odradzam kombinowanie z przekładką sterowników itp. czemu po prostu nie kupicie pompy która to pociagnie ?
      Mowa o autach 2005-2007 czyli Prezed LIFT
      Pomy takie były montowane w Touranach, Golfach itp. Wszystko się koduje i co wazne - dziala
      Kolega Piotrek_Gdy dostał namiary co ma kupic. Nie pchajcie się w pompy z długim kodowaniem do aut przed liftowych kiedy mozna kupic odpowiednią pompe.

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

spacewalker, a orientujesz sie jak odpalic silnik 2.0TFSI (CDLF ) z heblem od S3 ( 345/310 ) w aucie przedliftowym ( w ktorym wczesniej bylo TDI ) po najmniejszej lini oporu ?
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• kowaltom99
          Elegance
          • 2009
          • 750
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wymiana pompy

Operacja przeszczepu zakończona sukcesem. Nowa pompa ABS na pokładzie.
          była 18 bajtowa
          pompa 1K0 614 517 BD
          sterownik 1K0 907 379 AD

jest 19 bajtowa
          pompa 1K0 614 517 CP
          sterownik 1K0 907 379 BE

Zakodowane HHC i XDS - działają świetnie. Sprawdziła się teoria, że wystarczy ostatni bajt zakodować 0 (w długim kodowaniu dodajemy na końcu 00)

[ Dodano: Sob 08 Wrz, 12 18:18 ]
          Witam

Ze względów finansowych postanowiłem na razie uruchomić tylko PLA I gen (koszt wymiany czujników ABS w tylnych kołach jest trochę szalony - prawie 400PLN)
          Mam sterownik 1T0919475H (ale w VCDS zgłasza się z końcówką J )
          Kodowanie od Golf VI (kodowanie Superba nie przyjmuje - out of range)
          Zrobiłem prowizorkę - przednie czujniki na taśmę klejącą i ........ zadziałało :-)
          Octavka pieknie zaparkowała :-)

Ale jest jeden problem - nie mogę ustawić głośności i częstotliwości obydwu buzzerów. Ale pytanie już zadałem w dziale "problemy i usterki"

Komentarz

• samin
            Ambiente
            • 2010
            • 100

I u mnie już także zawitał asystent II generacji, czy potrzebny raczej średnio patrząc na koszty poniesione ( pompa, czujniki, 2 moduły H i D no i nieszczęsne czujniki ABS ) ale efekt ciekawy jak auto samo parkuje pod marketem . Patrząc statystycznie Bajer 10/10, użyteczność 4/10.
            ---------------------------------------------------------
            Jest: Superb 3 kombi Style 2015 1,4 TSi
            http://forum.octaviaclub.pl/nviewtop...560592#1560592
            była Octavia II FL 1,4 TSI Elegance 2010
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51491

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a ja chwilowo zawiesiłem projekt i wróciłem do pierwszej pompy ABS
              ani pompa z BE ani druga z Tourana która teoretycznie powinna ruszyć nie działają(nie przyjmują kodowania)
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• kowaltom99
                Elegance
                • 2009
                • 750
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś wymieniłem czujniki ABS z tyłu i dodałem czujniki.
                Mam Asystenta II gen. Bajer dobry dla żony - do tej pory nie potrafi parkować tyłem :-)
                Moduł z końcówką "G" od EOSA, ale zakodowany jako Touran.

Jedyne co mnie denerwuje, to że dla parkowania prostopadłego na MAXI DOT wyświetla samochodzik jak do parkowania równoległego.

Komentarz

• gieu
                  Rider
                  • 2009
                  • 607
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie,
                  czy jak kupie te dwa dodatkowe czujniki cofania na tył w innym kolorze i je 'ręcznie' pomaluję (zestawe do drobnych napraw z ASO), to czy one nadal będą działały prawidłowo?
                  Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• kowaltom99
                    Elegance
                    • 2009
                    • 750
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gieu
                    Panowie,
                    czy jak kupie te dwa dodatkowe czujniki cofania na tył w innym kolorze i je 'ręcznie' pomaluję (zestawe do drobnych napraw z ASO), to czy one nadal będą działały prawidłowo?
                    Ja kupiłem wiazkę już czujnikami od Passata - były czarne nielakierowane.
                    Polakierowałem je samodzielnie na mój kolor i nie widzę żadnych negatywnych skutków.
                    Jedynie co bym sugerował - to jeżeli kupisz już polakierowane ale w innym kolorze - to usuń stary lakier (jakimś rozpuszczalnikiem uniwersalnym).

Komentarz

• ged
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 144

Zamieszczone przez kowaltom99
                      Jedyne co mnie denerwuje, to że dla parkowania prostopadłego na MAXI DOT wyświetla samochodzik jak do parkowania równoległego.
                      I - niestety - okazało się, że to jest zależne od wersji zegarów, a nie modułu. Mam moduł z końcówką L (najnowszy) i jest dokładnie jak piszesz. Wymieniłem z D bo myślałem że przy nowszej wersji modułu będzie OK. Niestty... Na wymianę zegarów już się nie szarpnę.

Komentarz

• kowaltom99
                        Elegance
                        • 2009
                        • 750
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ged
                        I - niestety - okazało się, że to jest zależne od wersji zegarów, a nie modułu. Mam moduł z końcówką L (najnowszy) i jest dokładnie jak piszesz. Wymieniłem z D bo myślałem że przy nowszej wersji modułu będzie OK. Niestty... Na wymianę zegarów już się nie szarpnę.
                        Dzieki za informację - właśnie już się przymierzałem do zakupu "L" - ki - byłby niepotrzebny wydatek.
                        U mnie jest jeszcze jeden mankament - na zakończenie parkowania na MAXI DOT nie wyświetla mi się info "Parkowanie zakończone". Po prostu nagle pojawia mi się odczyt z komputera (np spalanie) i to wszystko. Jak próbowałem moduł PLA 1 generacji to po zakończeniu parkowania równoległego pojawiał mi sie ten komunikat.

Może trzeba pokombinować coś z kodowaniem/adaptacją licznika. Będę próbował.

PS - czy możesz podać jakie masz obecnie kodowanie modułu 10 Parkhilfe?
                        Zmieniałeś coś w adaptacjach? - Ja zmieniłem obwód koła.

Komentarz

• gieu
                          Rider
                          • 2009
                          • 607
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie,

czy po dodaniu dodatkowych dwóch czujników w przednim i tylnym zderzaku one działają także przy normalnym używaniu PDC (tzn. bez automatycznego parkowania) i czy jest ich wizualizacja na columbusie?
                          Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

gieu, tak
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kowaltom99
                              Elegance
                              • 2009
                              • 750
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Gotowe zestawy

Odkąd w Chinach rozpoczęła się produkcja Octavii II FL - jest to ciekawe źródełko części.
                              Jak ktoś ma kogoś w Chinach to można kupić gotowe zestawy PLA 1,5 lub upgrade do 2.0
                              Jest portal aukcyjny taobao (takie chińskie allegro)

tu zestaw dla PLA 1.5 (mają już dedykowany przycisk!!!) kompletna wiązka dla 6 czujników przód, buzzer, przyciski, moduł
                              taobao
                              koszt 1450 CNY to około 700PLN

upgrade do wersji 2.0
                              nowy moduł + wiązka + 2 dodatkowe czujniki tył + czujniki ABS tył
                              taobao 2
                              koszt 1150CNY to około 550 PLN (ja za same czujniki ABS dawałem 350PLN w ASO)

Spróbuje nawiązać kontakt, może same przyciski da się kupić.

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

w ogóle mają ciekawe te przyciski:

Bluetooth, odbieranie telefonu, otwieranie bagażnika...
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

A radio jakie funkcjonalne, karta SD, USB obok w przyciskach pod panelem wentylacji, nagrywanie.

Zestawy podświetlania dywaników.

Ktoś się pytał jak się pozbyć dźwięku niezapiętych pasów.

No i znaczek,

Komentarz

• XenosagaII
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 21

Na wstępie wielki szacun dla wszystkich którzy dokonali moda park assist 1.5 i 2.0.
                                    Co prawda posiadam auto z grupy Vaga więc podzespoły mamy takie same a więc bez problemu mogę zaczerpnąć wiedzy od doświadczonych kolegów z obecnego forum.
                                    Mam pompę ABS 1K0 907 379 AN. Component ESP MK60EC1 H45 0107. Nie mogę na niej włączyć HHC ani XDS nie wiem dlaczego mimo ze na takiej gdzieś w necie widziałem ze działało :/, wywala mi błąd ESP jak włączenia HHC a XDS w kanale adaptacji jest wogle nie dostępny. moduł ma 18bytes. ale czy do park assist podejdzie czy zalecali byście wymianę ?

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

Wymiana będzie konieczna.
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• XenosagaII
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 21

Re: Wymiana pompy

jest 19 bajtowa
                                        pompa 1K0 614 517 CP
                                        sterownik 1K0 907 379 BE

Zakodowane HHC i XDS - działają świetnie. Sprawdziła się teoria, że wystarczy ostatni bajt zakodować 0 (w długim kodowaniu dodajemy na końcu 00)
                                        Rozumiem że na razie zamontować taką pompę jak kolega wymienił? Licze na to że XDS i HHC zakoduje to dla mnie bardzo waży progres w drodze do PA IIgen. Pisaliście ze pompa jest zintegrowana ze sterownikiem i moge szukac po jednym albo drugim numerze. Znalazłem parę sztuk na allegro w przedziale 300-500. Orientujecie się czy taka pompa moze być uszkodzona kupując z allegro czy raczej niema sie tam za bardzo co psuc :P
                                        W ASO tak pompa kosztuje 6 i pół tysiaca :shock:
                                        Rozumiem że przy tej pompie powinien dać się zakodować XDS i HHC

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

kupisz u tych gości:

mają dobry towar, kupowałem u nich trochę gratów mogę polecić.
                                          XDS i HHC spokojnie uruchomisz na niej.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• XenosagaII
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 21

Zamieszczone przez Enriquez
                                            kupisz u tych gości:

Widiałem tą aukcje ale wydawalo mi sie ze moze byc cos nie tak bo na zdjeciu widac od strony sterownika. Jesli polecasz to w poniedzialek do nich dzownie i zamawiam.
                                            Wczesniej w postach pisaliscie o adaptacji po zalozeniu tej pompy i ktoś zastrzegł ze auto podczas adaptacji musi nie dotykać ziemi troche tego nie rozumiem...
                                            MOglbyś to jakoś ująć w punktach?
                                            Chce wiedzieć czy dam rade sam ja zaadaptować. Wymiana to pestka i odpowietrzenie to tez z sąsiadem machne.

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

dasz radę spokojnie według procedury ross-techa. Podczas adaptacji auto musi jeździć, to nie jest De Loran (czy jakoś tak) z powrotu do przyszłości.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• XenosagaII
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 21

Dobre porównanie uśmiałem się po pachy :lol:
                                                Mój angielski troche kuleje ale postaram się to poskładać do kupki z linka w poprzednich postach

Komentarz

• kowaltom99
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 750
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez XenosagaII
                                                  Zamieszczone przez Enriquez
                                                  kupisz u tych gości:

Widiałem tą aukcje ale wydawalo mi sie ze moze byc cos nie tak bo na zdjeciu widac od strony sterownika. Jesli polecasz to w poniedzialek do nich dzownie i zamawiam.
                                                  Wczesniej w postach pisaliscie o adaptacji po zalozeniu tej pompy i ktoś zastrzegł ze auto podczas adaptacji musi nie dotykać ziemi troche tego nie rozumiem...
                                                  MOglbyś to jakoś ująć w punktach?
                                                  Chce wiedzieć czy dam rade sam ja zaadaptować. Wymiana to pestka i odpowietrzenie to tez z sąsiadem machne.
                                                  na 100% asystenta 2 gen (w tym oczywiście XDS i HHC i TPMS) obsługują sterowniki ABS
                                                  1K0 907 379 AT
                                                  1K0 907 379 BE
                                                  1K0 907 379 BJ
                                                  1K0 907 379 BL

Numery wziąłem z zestawienia kodowań ABS (jakaś duńska strona podawana tu na forum)

Komentarz

• XenosagaII
                                                    Classic
                                                    • 2012
                                                    • 21

Ok dzieki bede informował o postepach pracy :P

[ Dodano: Wto 11 Gru, 12 11:06 ]
                                                    Która z nich jest najnowsza ?
                                                    Znalazłem z końcówka BJ i BL ma to znaczenie która wybrać chyba BL jest nowsza.
                                                    PS:
                                                    Ktoś mi ubiegł w poprzedniej aukcji ciekaw jestem czy po przeczytaniu tych postów dosłownie w tym samym dniu co pisaliśmy

[ Dodano: Czw 13 Gru, 12 13:05 ]
                                                    Pompa ABS do park assist przyszła z końcówka BL. Na samej pompie jest nr 1k0 614 517 DP a sterownik 1k0 907 379 BL

Komentarz

Pracuję...